Υγεία δοντιών & ούλων

Πονούν οι Νάρθηκες Invisalign;

Πολλοί υποψήφιοι ασθενείς όταν μας επισκέπτονται για 1η φορά μας ρωτούν καθημερινά αν πονά η μέθοδος INVISALIGN σε σχέση με τα κλασικά σιδεράκια. Αναρωτιούνται αν, οι άνθρωποι που φορούν νάρθηκες INVISALIGN και βρίσκονται σε θεραπεία κοντά μας, νιώθουν πόνο ή δυσφορία, κι αν ναι, πόσο έντονος είναι αυτός και τότε τί κάνουν για να τον εξαλείψουν;

Το ερώτημα της έντασης του πόνου κατά την διάρκεια μιας θεραπείας INVISALIGN είναι συχνό και δικαιολογημένο και η απάντηση είναι ότι ο πόνος (ή καλύτερα η ενόχληση αν θέλετε) ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή.

 

 


Οι μεταβλητές που καθορίζουν την ένταση του πόνου εξαρτώνται από την ιδιοσυγκρασία και την ευαισθησία του κάθε ανθρώπου και το είδος των μετακινήσεων των δοντιών που πραγματοποιεί κάθε νάρθηκας. Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι οι νάρθηκες προκαλούν διαφορετικό συναίσθημα σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά ενώ και κάθε είδος μετακίνησης των δοντιών «πονά» διαφορετικά. Ακολουθούν παρακάτω μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε τη συνολική δυσφορία και πίεση που θα ασκήσουν οι νάρθηκες στα δόντια σας:

#1  Πόνος κι αυξημένη πίεση συνήθως εμφανίζονται κατά την αλλαγή στο επόμενο ζεύγος των ναρθήκων κάθε 14 ημέρες. Αυτή η αύξηση της πίεσης ή ο πόνος διαρκούν μόνο μερικές ώρες ή την πρώτη ημέρα. Μπορεί τότε να διαπιστώσετε ότι ένα ή μερικά από τα δόντια σας είναι ευαίσθητα και να έχετε μια δυσκολία στη μάσηση και το φαγητό. Για αυτό φροντίζετε να πραγματοποιήτε την αλλαγή στην επόμενη σειρά ναρθήκων λίγο πριν πέσετε για ύπνο αργά το βράδυ. Αυτό θα επιτρέψει στα δόντια σας να προσαρμοστούν στους νέους νάρθηκες για κάποιες ώρες μέχρι το επόμενο πρωί που θα τους βγάλετε για το πρόγευμά σας. Η ένταση και το είδος της δυσφορίας σας υποχωρούν με το πέρασμα των ημερών. Φυσικά εάν η ενόχληση είναι έντονη η λήψη ενός κοινού αναλγητικού (Aσπιρίνη, Depon ή Ponstan) θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να κοιμηθείτε κατά το βράδυ της αλλαγής.

#2  Η χρήση των αόρατων ναρθήκων μπορεί, κάποιες φορές, να σας δυσκολέψει στο φαγητό. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας INVISALIGN η ευαισθησία που αποκτούν τα δόντια σας κατά τη μάσηση είναι τέτοια που η κατανάλωση τροφής αποτελεί μια μικρή δοκιμασία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χρειάζεται απλά να κάνετε το αυτονόητο. Φάτε τροφές που είναι μαλακές και ως εκ τούτου απαιτούν λιγότερη δύναμη για να μασηθούν. Η νυχτερινή αλλαγή των ναρθήκων με καινούργιους, πριν κοιμηθείτε, είναι μια καλή ιδέα ώστε τα δόντια σας να έχουν κάποιες ώρες να προσαρμοστούν μέχρι το επόμενο γεύμα.

#3  Επίσης σπάνια μπορεί να παρατηρηθεί ερεθισμός των ούλων σας από την χρήση των αόρατων ναρθήκων. Η ενόχληση από το υλικό των ναρθήκων οφείλεται στον τρόπο που ο νάρθηκας στηρίζεται ή τρίβεται στα ούλα, στη γλώσσα ή τη βάση του στόματος σας. Είναι σαφές ότι η λύση είναι τα λεία, αποστρογγυλεμένα τελειώματα των ναρθήκων σας. Βέβαια πριν κάνετε εσείς οτιδήποτε καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον ορθοδοντικό σας να σας καθοδηγήσει ή αν χρειασθεί να περάσετε από το ιατρείο.

 

Εκτύπωση